Wat is Advent?


Advent is de periode van voorbereiding op het kerstfeest. Die begint vier zondagen voor Kerst en duurt tot Kerstavond. In 2020 begint advent op zondag 30 november. In veel kerken worden op alle vier de zondagen kaarsen aangestoken, beginnend met één op de eerste adventszondag tot vier op vierde adventszondag. Een vijfde (vaak grotere) kaars word met Kerst aangestoken. Naarmate er meer kaarsen branden wordt het licht feller. Dit is een symbool dat het steeds lichter wordt, naarmate Kerst dichterbij komt.

Betekenis

Het woord 'advent' is afgeleid van het Latijnse woord 'adventus' dat 'komst' betekent. Christenen kijken tijdens advent uit naar Kerst: het feest van de geboorte (komst) van Jezus Christus.

Achtergrond

Vermoedelijk werd advent in de vierde eeuw na Christus voor het eerst gevierd. In die tijd was de 'menswording van Christus' in veel kerken een belangrijk thema. Hoe was het mogelijk dat Hij als 'gewoon mens' naar de wereld was gekomen? Dit was een thema dat centraal stond in de periode voor Kerst. De eerste vermelding van advent kun je vinden in een boek van Gregorius van Tours (538-594).